Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi İmralı Cezaevi’ni ziyaret etti

CPT, 20-29 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdikleri Türkiye ziyaretine ilişkin açıklama yaparak, İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ni ziyaret ettiğini duyurdu.CPT’nin ziyaretlerine ilişkin yayınladığı yazılı açıklamada şu bilgilere yer verdi: “Avrupa Konseyi İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezanın Önlenmesi Komitesi (CPT) heyeti, 20-29 Eylül 2022 tarihleri ​​arasında Türkiye’ye özel amaçlı bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaretin temel amacı, yabancılar mevzuatı kapsamında gözaltına alınan yabancı uyrukluların muamele ve tutukluluk koşulları ile sınır dışı edilmeleri bağlamında kendilerine uygulanan prosedürleri incelemekti.Ziyaret vesilesiyle heyet, halihazırda kurumda tutulan tüm (dört) tutukluya yönelik muamele ve tutukluluk koşullarını incelemek üzere İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne de gitti. Bu bağlamda mahpuslara sunulan toplumsal faaliyetlere ve dış dünya ile ilişkilerinin nasıl olduğuna özel önem verildi.

Ziyaret kapsamında heyet, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü ve İçişleri Bakanlığı’ndan (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) üst düzey yetkililerle görüştü. Heyet ayrıca Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım’ın yanı sıra Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarının diğer üst düzey yetkilileriyle de uzun süredir devam eden yaptırımların uygulanması ve CPT’nin İmralı Cezaevi’ne ilişkin tavsiyeleri konusunda istişarelerde bulundu.MA’nın aktardığı habere göre, Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşme İhtiyari Protokolü kapsamında kurulan Ulusal Önleme Mekanizması (NPM) Başkanı sıfatıyla Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Muharrem Kılıç ve CPT’yi ilgilendiren alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin Türkiye Cumhuriyeti temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Ziyaretin sonunda heyet ön gözlemlerini Türk makamlarına sundu.Ziyaret, CPT’nin aşağıdaki üyeleri tarafından gerçekleştirilmiştir: Therese Rytter, CPT 2. Başkan Yardımcısı (Heyet Başkanı), Hans Wolff, CPT 1. Başkan Yardımcısı (20-23 Eylül 2022), Marius Caruana, Nikola Kovačević ve Jari Pirjola. Ana ekip, CPT Sekreterliği’nden Michael Neurauter (İcra Sekreter Yardımcısı) ve Elvin Aliyev ve ona eşlik eden bir uzman ve Birleşik Krallık’tan doktor Richard Kirk tarafından desteklendi.

Heyet, yabancı uyrukluların tutulduğu aşağıdaki kurumları ziyaret etti: Edirne Geri Gönderme Merkezi, Gaziantep Geri Gönderme Merkezi, İstanbul-Silivri Geri Gönderme Merkezi, İstanbul-Tuzla Geri Gönderme Merkezi, Şehit Ozan Özen (Pendik) İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele Şube Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele Birimi Tuzla Şubesi ve İstanbul Havalimanı transit bölgesinde holding tesisleri.”

Haber: Cengiz Demirtaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here