Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, fakültelerinin taşınmasına karşı başlattıkları eyleme ikinci gününde devam ediyor

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, fakültelerinin taşınmasına karşı başlattıkları eyleme devam ediyor. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ve yönetim kurulu üyeleri öğrencilerin eylemine destek amaçlı fakülte önünde öğrencilerle birlikte bekledi.

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, hiçbir gerekçe gösterilmeksizin fakültelerinin yetersiz ve henüz tam olarak bitmemiş yeni bir binaya taşınmasına karşı eylem başlattı. Öğrencilerin demokratik taleplerinin yanında olduklarını belirten Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ve yönetim kurulu üyeleri, ikinci gününe giren eylemlere destek verdi.

Fakültelerinin aynı yerde kalmasını ve fakültelerinin üniversitenin bir sembolü olduğunu söyleyen öğrenciler, “Dicle hukuk uyuma kültürüne sahip çık”, “Fakültemizi terk etmiyoruz” sloganları attı.

“HAFIZAYI,KÜLTÜRÜ YOK ETMEK ANLAMINA GELİR”

Rektörlükten randevu talep ettiklerini dile getiren Nahit Eren, “Bu kentin barosu, üyelerinin neredeyse yarısının mezun olduğu bu fakülteden avukatlarla olan bir baroyuz biz. İtirazımız şudur ki; üniversiteler özgürlük alanı, bu karar alınırken öğrencilere danışılmadan karar alındı. Danışılmış olsa bile şundan eminiz ki bir hafızanın biriktiği fiziki mekanı değiştirmek aslında o hafızayı o tarihi o kültürü yok etmek anlamına gelir. Bugün Diyarbakır Barosu olarak rektörden bir randevu talebimiz oldu ilettik kendilerine henüz bize bir dönüş yapılmadı” dedi.

“ÖĞRENCİ ARKADAŞLARIMIZLA DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLACAĞIZ”

Öğrencilerle dayanışma içerisinde olduklarını belirten Eren, “Burada okumak isteyen öğrencilerin bu isteğinin yerine getirilmesi çok da zor değil. Fiziki anlamda eğer burada bir sorun varsa bu sorunlar da giderilebilir. Kısaca şunu izah etmek istiyoruz; hukuk fakültesi öğrencileri hukukçuların hafızasının biriktiği bu binayı terk etmek istemiyorlar. Baromuzun avukatlarının da hafızası burada. Bizler de bu süreçte yapıcı olma adına öğrenci arkadaşlarımızla dayanışma içerisinde olacağız” diye konuştu.

“MUHATTAP ALINMADIK”

Öğrenciler adına basın açıklamasını Pelin Özkahraman ve Dicle Avcı okudu. Açıklamada şunlar söylendi:

“Bilindiği üzere hiçbir şekilde bizlerin ihtiyaçlarına cevap vermeyen ve hâlâ tamamlanmamış bir binaya hiçbir makul gerekçe gösterilmeden, üniversitemizin hiçbir bileşenine ve en önemlisi biz hukuk fakültesi öğrencilerinin hiçbir şekilde fikri ve görüşü alınmadan alelacele bir şekilde fakültemizin taşıtılmasıyla karşı karşıyayız. Böylesine önemli bir kararın üniversite bileşenlerine ve biz hukuk fakültesi öğrencilerine danışılmasını bekliyorduk. Ancak bu gün görüyoruz ki üniversite yönetimi; üniversite bileşenlerini, hukuk fakültesi öğrencilerini görmezden gelerek, yaratılan fiili duruma ve uğrayacağımız haksızlığa karşı tepkisiz kalacağımız yanlışına kapılmış olacaklar ki sürecin en başından beri bizleri muhatap almadılar. Bizleri adeta yok sayarak bu kararı alıp bu meseleyi bir oldu bittiye getirme çabası içerisinde olduklarını görüyoruz.”

“40 YILLIK TARİHİMİZ YOK EDİLECEK”

“Bu fakültede hak savunmayı öğreniyoruz. Kendi hakkımızı da en iyi şekilde savunacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır. Hukuk Fakültesi öğrencileri olarak bizim tepkimiz; 40 yıllık tarihi olan fakültemizden hiçbir makul gerekçe gösterilmeden, hiçbir bileşene ve öğrencilere danışılmadan alınan kararla bunca yılın getirdiği birikimi, yarattığı kültürü ve yaşattığı hafızadan, şu an içinde olduğumuz sosyal çevreden kopartılarak, fakültemizin ihtiyaçlarına cevap vermeyen ve henüz yapımı bile tamamlanmayan etrafında dikili tek bir ağacın bile olmadığı adeta bir beton yığınına zorla taşıtılıyor olmamızadır. Şu anki binamızın, bahçesiyle birlikte bir hafızayı yaşattığını söylüyoruz.”

“REKTÖR BİZİ DİKKATE ALMAMAYI TERCİH ETTİ”

Rektörle görüştüklerini söyleyen öğrenciler, “Geçen günlerde rektörle bir görüşme gerçekleştirdik. Sebeplerimizi anlattık taleplerimizi söyledik ancak kendisi yeteri kadar dikkate almamayı ve geçiştirmeyi tercih etti. Dünkü toplanmamızda sizlere açıkladığımız gibi kendisiyle makamında hayli uzun bir görüşme gerçekleştirdik Tamamen yapıcı bir yol izlediğimizi, üniversite yönetiminin verdiği kararı gözden geçirerek bu karardan dönülmesini talep ettik. Kendileri aldıkları kararda ısrarcı olduklarını defaatle yineledi. Yönelttiğimiz sorulara da tatmin edici cevaplar alamadık. Bizler de kendilerine taleplerimizde ısrarcı olduğumuzu, başlayacağımız mücadelede istediğimiz sonuca ulaşana kadar tepkimizden ve talebimizden ödün vermeden ilerleyeceğimizi ve hakkımızı sonuna kadar savunacağımızı söyledik” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here